< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    26.05.2008., ponedjeljak
    Limun šnite

    Proljeće je na izmaku i znam da se već na veliko sladite voćem i voćnim kolačima.
    Veseli me dolazak ljeta jer imam brdo što starinskih što modernih voćnih recepata koje ću rado podijeliti s vama.
    Usput, prije recepta isprika, dugo već nisam doprinjela životu Gužvarinom, ali dođu i takvi dani ponekad :))

    No ajmo se baciti na kolač!

    Obično ovo radim za Uskrs jer može stajati u frižideru, a osvježavajuće je, no nitko neće imati ništa protiv ponudite li mu fini hladni kolač s puno kreme okusa limuna sada a i kad još malo zatopli :))

    Potrebno vam je:

    za tijesto

    - 10 bjelanjaka
    - 30 dkg šećera
    - 30 dkg mljevenih oraha (ili lješnjaka)

    na nadjev:

    - 10 žumanjaka
    - 30 dkg šećera
    - 1 žlica glatkog brašna ili gustina
    - 2-3 veća limuna
    - 30 dkg margarina ili maslaca (po ukusu i zdravstvenom stanju ukućana)

    za ukrašavanje:

    - paketić kandiranog voća


    1. ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva (mlade domaćice možda ne znaju da se biskviti i peciva trebaju staviti u već zagrijanu pećnicu)

    2. bjelanke dobro umutite prvo same pa kad postanu pjenušavi i bijeli, dodajte šećer i još miješajte mikserom najvećom brzinom
    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us




    3. kad smjesa postane pjenasta, neprozirna i čvrsta, lagano umiješajte mljevene orahe ili lješnjake
    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us




    4. izlijte u veliki lim (onaj koji možete utaknuti u pećnicu) koju ste prekrili aluminijskom folijom ili masnim papirom i malo pobrašnili
    Image Hosted by ImageShack.us




    5. peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta (dok tijesto ne porumeni)
    Image Hosted by ImageShack.us




    6. ostaviti ohladiti pa izrezati na tri trake
    Image Hosted by ImageShack.us




    Krema:

    1. žumanjke umutite sa šećerom u posudi koju možete staviti na izvor topline
    2. kad smjesa postane pjenasta, prebacite podusu na plin (struju) podešen na najmanji plamen i nastavite miješati pjenjačom.
    3. dodajte žlicu brašna ili gustina, sok i naribanu limunovu koricu.
    4. Miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (10-15 minuta)
    Image Hosted by ImageShack.us


    5.Ostavite ohladiti.
    6. posebno dobro umutite margarin (ili maslac)
    Image Hosted by ImageShack.us


    pa dodajte potpuno ohlađenoj kremi i mješajte dok se potpuno ne sjedini
    Image Hosted by ImageShack.us



    slaganje:

    1. kad su krema i tijesto hladni, uzmite pripremljen dugačak posužavnik (tacnu), ukrasite papirom (nije obavezno) pa posipajte orasima ili prezlima da se tijesto ne zaljepi za papir.
    2. stavite tijesto - kremu - tijesto- kremu - tijesto
    i nakraju cijeli kolač sa strane i okolo premažite kremom.
    3. ukrasite kandiranim voćem.

    Čuvajte na hladnom, poslužujute sobne temperature.


    Image Hosted by ImageShack.us




    Uživajte i dobar tek!
    - 12:22 - Ispeklo pa reklo (3) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>