< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    23.04.2008., srijeda
    Rižoto s gljivama

    Prvo ozbiljni i poučni dio:

    Riža je najrasprostranjenija žitarica na svijetu, a ljudi je za prehranu koriste već više od 4000 godina. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu ju je donio Aleksandar Makedonski pa se otada uzgaja i ovdje, ponajprije u Italiji.
    Danas je riža osnovna namirnica gotovo polovice čovječanstva i u usporedbi s ostalim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost (100 g sadrži 1510 kJ ili 361 kcal), ali spada u dijetalne namirnice jer je hranjiva i lako probavljiva – brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru.

    Preporučljivo je konzumirati je zajedno s mahunarkama, čime se u organizam unose sve potrebne aminokiseline, koje sama riža nema. Bogata je mineralima, posebno fosforom i kalijem, a sadrži i magnezij, kalcij, željezo, bakar, cink i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici.
    Budući da bi ljudsku prehranu u većem dijelu trebala sačinjavati lužnata hrana, preporučuje se što češće konzumiranje jer je riža lužnata žitarica. Također, dobra je za sve koji moraju paziti na unos natrija i kalija – idealna je za one koji pate od bubrežnih bolesti.

    Riža regulira krvni tlak te povećava elastičnost krvnih žila, smiruje živce, štiti od srčanih oboljenja, nervoze, komplikacija u trudnoći. Idealna je i kao hrana za dojenčad.

    Postoje više od tisuću vrsta riže i nekoliko klasifikacija a najčešća podjela je na rižu dugog, srednjeg i kratkog zrna.
    Riže dugog zrna poput recimo indijske basmati riže su duguljaste i aromatične, podsjećaju okusom na pržene lješnjake. Prije kuhanja uglavnom ihse mora detaljno oprati i nije ih poželjno miješati i prekuhavati jer se počnu raspadati i lomiti.
    Riža srednjeg zrna nešto je oblija ali i sočnija od duguljaste. Kod nas najdostupnije vrste su talijanske arborio i carnaroli. Ova riža pogodna je za pripremu rižota recimo.
    Riža kratkog zrna gotov je u potpunosti okrugla, puna je škroba, dosta je ljepljiva pa je stoga pogodna za jedenje štapićima ili za pripremu sushija.
    Kod nas u dućanima uglavnom ćete pronaći tzv. Integralnu (tamnu) rižu i rafiniranu (bijelu). Tamna sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, ali i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija.

    Ali dosta o mojoj riži, pričajmo malo o meni:

    Velika sam obožavateljica riže i često je pripremam u salatama, rižotima, a algama i slično, napisat ću jednom i recepte za sve to, trenutačno sam toliko opterećena poslom da jedva stižem išta skuhati.

    Ovo je moj recept za rižoto (od smeđe riže, meni bijela bezukusna).

    Sastojci:
    sastojci za rižoto

    35 dkg riže
    1 l vode
    1 žlica vegete
    5 dkg maslaca
    50 dkg gljiva (po izboru, a najviše volim „šampijone“ i bukovače skupa)
    pola glavice luka
    8 žlica ulja
    10 dkg parmezana (ili nekog drugog sira)
    1/2 dcl bijelog vina

    Priprema:

    Nasjeckam luk, ali ne na skroz male komadiće, volim malo veće komadiće. Ostalo mi par zelenih dijelova mladog luka pa sam i to nasjeckala.
    reckanje luka
    Gljive izrežem na listiće.
    reckanje gljiva
    Na ulju ih popržim.
    ulje i vino
    Zalijem ih vinom i pustim da ono ispari, par minuta to traje.

    Nakon toga dodam rižu koju sam prethodno skuhala u vodi s vegetom ili nekim nasjeckanim povrćem (mrkvom, peršinom, ako imate vremena i volje) i vodu.
    dodavanje riže

    Nakon dodavanja riže, smanjim vatru na pola i ostavim da lagano krčka nekih 20 minuta (smeđa riža se dulje kuha, bijela kraće, nekih 15 minuta).
    krčkanje
    Bacim pogled na Bosnu (možete se smijati, ovo remekdjelo je poklon i super mi je u kuhinji), iju, moglo bi mi zagoriti.
    Bosna
    Bosna za dvajst minuta

    Lagano promiješam, dodam maslac i sir. Služim uz razne salate, najčešće zelenu.
    Photobucket

    Dobar tek!
    Tedica Mesonejedica

    - 12:18 - Ispeklo pa reklo (8) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>