< | travanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Rižoto s gljivama
- 12:18 -
Ispeklo pa reklo (8) -
Tisak -
# -
On/Off
Prvo ozbiljni i poučni dio: Riža je najrasprostranjenija žitarica na svijetu, a ljudi je za prehranu koriste već više od 4000 godina. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu ju je donio Aleksandar Makedonski pa se otada uzgaja i ovdje, ponajprije u Italiji. Danas je riža osnovna namirnica gotovo polovice čovječanstva i u usporedbi s ostalim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost (100 g sadrži 1510 kJ ili 361 kcal), ali spada u dijetalne namirnice jer je hranjiva i lako probavljiva – brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru. Preporučljivo je konzumirati je zajedno s mahunarkama, čime se u organizam unose sve potrebne aminokiseline, koje sama riža nema. Bogata je mineralima, posebno fosforom i kalijem, a sadrži i magnezij, kalcij, željezo, bakar, cink i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici. Budući da bi ljudsku prehranu u većem dijelu trebala sačinjavati lužnata hrana, preporučuje se što češće konzumiranje jer je riža lužnata žitarica. Također, dobra je za sve koji moraju paziti na unos natrija i kalija – idealna je za one koji pate od bubrežnih bolesti. Riža regulira krvni tlak te povećava elastičnost krvnih žila, smiruje živce, štiti od srčanih oboljenja, nervoze, komplikacija u trudnoći. Idealna je i kao hrana za dojenčad. Postoje više od tisuću vrsta riže i nekoliko klasifikacija a najčešća podjela je na rižu dugog, srednjeg i kratkog zrna. Riže dugog zrna poput recimo indijske basmati riže su duguljaste i aromatične, podsjećaju okusom na pržene lješnjake. Prije kuhanja uglavnom ihse mora detaljno oprati i nije ih poželjno miješati i prekuhavati jer se počnu raspadati i lomiti. Riža srednjeg zrna nešto je oblija ali i sočnija od duguljaste. Kod nas najdostupnije vrste su talijanske arborio i carnaroli. Ova riža pogodna je za pripremu rižota recimo. Riža kratkog zrna gotov je u potpunosti okrugla, puna je škroba, dosta je ljepljiva pa je stoga pogodna za jedenje štapićima ili za pripremu sushija. Kod nas u dućanima uglavnom ćete pronaći tzv. Integralnu (tamnu) rižu i rafiniranu (bijelu). Tamna sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, ali i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija. Ali dosta o mojoj riži, pričajmo malo o meni: Velika sam obožavateljica riže i često je pripremam u salatama, rižotima, a algama i slično, napisat ću jednom i recepte za sve to, trenutačno sam toliko opterećena poslom da jedva stižem išta skuhati. Ovo je moj recept za rižoto (od smeđe riže, meni bijela bezukusna). Sastojci: 35 dkg riže 1 l vode 1 žlica vegete 5 dkg maslaca 50 dkg gljiva (po izboru, a najviše volim „šampijone“ i bukovače skupa) pola glavice luka 8 žlica ulja 10 dkg parmezana (ili nekog drugog sira) 1/2 dcl bijelog vina Priprema: Nasjeckam luk, ali ne na skroz male komadiće, volim malo veće komadiće. Ostalo mi par zelenih dijelova mladog luka pa sam i to nasjeckala. Gljive izrežem na listiće. Na ulju ih popržim. Zalijem ih vinom i pustim da ono ispari, par minuta to traje. Nakon toga dodam rižu koju sam prethodno skuhala u vodi s vegetom ili nekim nasjeckanim povrćem (mrkvom, peršinom, ako imate vremena i volje) i vodu. Nakon dodavanja riže, smanjim vatru na pola i ostavim da lagano krčka nekih 20 minuta (smeđa riža se dulje kuha, bijela kraće, nekih 15 minuta). Bacim pogled na Bosnu (možete se smijati, ovo remekdjelo je poklon i super mi je u kuhinji), iju, moglo bi mi zagoriti. Lagano promiješam, dodam maslac i sir. Služim uz razne salate, najčešće zelenu. Dobar tek! Tedica Mesonejedica |