< | travanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Kiflice sa šunkom i sirom
- 22:13 -
Ispeklo pa reklo (19) -
Tisak -
# -
On/Off
Prije gotovo godinu dana je bio EUROSONG. Izazvalo je to pozornost svih, pa i blogera. U takvoj jednoj raspravi sam opisala ozračje u kojem se kod nas doma prati to međunarodno natjecanje. Na stranu u što se taj medijski događaj pretvara iz godine u godinu... na stolu se nađu neizostavne kiflice! Ja od tih kiflica ne radim veliku filozofiju i što su jednostavnije to su finije! Sastojci za 24 komada 60 dkg mekog brašna 1 suha germa /kvasac 3 - 3,5 dl tople mješavine vode i mlijeka (pola-pola), količina ovisi o vrsti brašna 1/2 dl ulja 1 žličica soli 1 žlica šećera 12 šnita šunke (po pola šnite u svaku kiflicu) 8 šnita sira (svaku šnitu sira sam razrezala na 3 dijela) Izmiješaju se suhi sastojci, uz miksanje na maloj brzini se dodaje ulje i na kraju voda s mlijekom. Miksa se nastavcima za mijesenje (one kao svrdla) dok se ne dobije kompaktno, ne pretvrdo tijesto. Pokrije se krpom i ostavi oko 1 sat na toplom da uzađe. Malo se podmijesi, razdijeli u 4 podjednake kugle. Svaku kuglu razvaljati i razrezati na 6 dijelova. Na svaku "šnitu" se stavi malo šunke i sira. Može se kombinirati sa bilo čime što vam je na raspolaganju: hrenovke, špek, dimljeni sir, friški kravlji sir, umak od paradajza s malo origana... Kod zamatanja trokuta, dobro je vrhove malo preklopiti prema sredini kako se kod pečenja ne bi posušili. Zamotamo tijesto s nadjevom od kraja prema sredini razvaljanog tijesta. Kiflice slažemo na tepsiju koju smo prethodno malo namazali uljem. Ja tepsiju obložim aluminijskom folijom i tako izbjegnem mukotrpno ribanje nakon finog obroka! Kiflice namažemo razmučenim žumanjkom ili cijelim jajetom, a poslije toga ih posolimo. Može ih se posuti i vegetom (posebno je fino kad se kiflice nadjenu hrenovkama!!!), kimom, sezamom, makom... Kiflice se peku u prethodno zagrijanoj pečnici na 200 C oko 15 minuta. Jedu se bez priloga, ali i sa senfom, majonezom, kečapom, dižonezom... ili sve skupa promiješanim! Ova količina je za otprilike troje do četvero (barem kod nas se traži kiflica više)! Dobar tek vam želi LORNA |