< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    17.03.2008., ponedjeljak
    Španske ptice

    Ovo sam jelo upoznala kao mala. Mama nije kuhala u tjednu pa je vikendom obično skuhala nekaj drugačije...

    Onda sam se zabrinula kad sam skužila da puno ljudi za ovo nikada nije čulo (uključujući mog muža), vidjela sam slična jela nazvana po raznim barunima i grofovima, ali me u jednoj slučajno pogledanoj epizodi "Večere za 5" zagolicala najava kuharice toga dana koja je najavila da će pripremati Španjolske ptičice.

    Vjerujte, napeto sam iščekivala što će to ona skuhati, a kamen mi je pao sa srca kad je skuhala upravo ovo!

    Dakle slobodno i ja svoje jelo nazovem imenom pod kojim za njega znam već 40 godina (godina, sim tam ;))

    Potrebno vam je:
    - teleći ili juneći šnicli (količina po želji, meni je od 5 šnicli ispalo 7 španskih ptica)
    - 7 jaja (količni jaja ovisi o broju šnicli, 1 jaje za jednu "pticu")
    - hamburger špek (ali može i slanina suha, panceta)
    - 2 luka
    - 2-3 žlice senfa
    - 3-4 lovorova lista
    - oko 3/4 litre vode (i malo temeljca od juhe, ako imate u fružideru, ako ne, može i bez temeljca)
    - 2-3 mrkvice (za zgusnuti umak)
    - 25 dkg šampinjona (može i više ako volite)
    - sol
    - papar
    - ostali začini po želji i ukusu

    Poslužite uz dinstanu rižu ili knedle od kruha

    Pripremanje:

    1. istucite šnicle
    Image Hosted by ImageShack.us
    a da ne bi špricalo na sve stane, pomozite si vrećicom!
    Ispod daske krpa da ne lupa, posolite i pobiberite šnicl da se bolje upije i prožme s mesom, prekrijte čistom vrećicom za zamravanje i zamislte da lupate po šefu (svekrvi, šogorici, porofesoru, bivšem dečku,... skužili ste poantu)
    Image Hosted by ImageShack.us
    Kad se šnicli barem udvostruče, izračunajte za koliko jaja imate "omote!

    2. skuhajte jaja (tvrdo)

    3. narežite hamburger-špek (ili suhu slaninu, pancetu, što već imate ili što ste izabrali) na šnitice
    Image Hosted by ImageShack.us

    4. kad su jaja kuhana, ohladite ih i ogulite pa na svaki šnicl prvo posložite špek, u sredinu stavite jaje i sve zarolajte kao sarmu.
    Image Hosted by ImageShack.us
    Možete se za pričvršćivanje poslužiti čačkalicama, ali ja više volim konac.

    Dobro obmotajte koncem u svim smjerovima da se meso spoji pa ćete lako odmotati kad bude kuhano i moće ćete poslužiti bez skrivenih zlobniih opasnosti od špricanja po odjeći ;))
    Image Hosted by ImageShack.us

    5. nasjeckajte i zdinstajte luk.
    (kad se zazlati ja ga obično još malo zgnječim gnječilicom za krumpir ili možete štapnim mikserom
    Image Hosted by ImageShack.us)

    6. svaku "pticu" stavite na luk na pobijeli sa svih strana
    Image Hosted by ImageShack.us
    pa ako vam je izabrana posuda premala, izvadite van dok ih sve ne zabijelite. Ako je posuda dovoljno velika, uštedili ste si posao :))

    7. dodajte vodu, sol, lovor, papar, slatku papriku, začine po želji, mrkvicu (može i peršin i celer da bude više a'la vild aroma) i ostavite krčkati...

    8. kad zakipi dodajte 2-3 žlice senfa

    9. pred kraj (za oko pola sata krčkanja) izvadite mrkvice, zmiksajte ih i kremu vratite "pticama"... ako nije dovoljno gusto, izvadite malo safta u posudu pa umješajte žlicu brašna i malo crvene paprike (ne preporčujem ajmprem - zapršku, ipak nije zdrava), dodajte očišćene i narezane šampinjone i ostavite kuhati još bar 15 -20 minuta.
    Image Hosted by ImageShack.us

    10. Odmotajte konce, pripremite prilog i salatu po želji (zelena, sezonska, kiselina) i uživajte!
    Image Hosted by ImageShack.us

    - 13:17 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>