< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    21.01.2008., ponedjeljak
    Prutići umočeni u čokoladu, posipani orasima

    Ovaj recept možete naći u kuharicama kao "prutiće od oraha".

    Budući da niti u tijesto niti u filu (koje ni nema) zapravo ne stavljamo orahe, nego prutiće njima samo posipamo, smatram ime "prutići od oraha" neprimjerenim pa ga mijenjam, a kome se ne sviđa, neka opet ostavi svoje znanje u komentarima, hvala.

    Ovo su keksići koji se doduše peku, ali jako su jako fini i mogu dugo stajati pa ih ja obavezno radim za blagdane.

    Možda će vam se učiniti komplicirano, ali nije, jer dok se oni peku ili hlade možete raditi nešto drugo...

    Zapravo, kolače uvijek radim nekako usputno, osim glazura i finiširanja :)



    Potrebne namirnice za puno finih prutića (oko 50 komada):


    - 60 dkg glatkog brašna

    - 40 dkg margarina ili maslaca

    - 20 dkg šećera u prahu

    - 2 žumanjka



    za sljepljivanje:

    - marmelada od marelice (ili miješana ili od šipka ili po ukusu ;))



    za premaz:

    - 2 bjelanjka

    - 10 dkg mljevenih oraha



    za čokoladne vrhove:

    - 20 dkg čokolade za kuhanje

    - 1 dcl slatkog vrhnja

    * prema potrebi, možete smjesu prepoloviti ili raditi duplo! :))



    Domaćice, mlade i stare, početnice i iskusne, kuhinja je mjesto uživanja kako u jedenju tako u spravljanju!

    Što god vam nije fino, zamijenite sastojkom po vašem ukusu ili ukusu vaših ukućana.



    1. Dobro izmiješajte brašno, margarin i šećer u prahu.
    Dodajte žumanjke pa umijesite glatko tijesto.


    * tijesto je gotovo kad vam se više ne lijepi za ruke niti zdjelu ili podlogu na kojoj mjestite, već postane kompaktno



    2. Stavite tijesto u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata (može i preko noći)



    3. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3 mm.



    4. Kotačićem ili nožem režite prutiće dimenzija 10 x 2 (ili po želji)



    5. Premažite ih umućenim bjelanjkom i po sredini pospite orasima



    6. Pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva (ili dok premaz od bjelanjka i orasi ne "požute")


    7. ohlađene sljepite marmeladom (po dva)

    8. u malenu rajnglicu ili lončić stavite slatko vrhnje i razlomljenu čokoladu pa rastopite na vatri (plinu, struji, što već imate) uz stalno mješanje.
    Čim dobijete glatku masu poput ogledala, maknite s vatre.


    9. Umačite sljepljne prutiće sa svake strane i odložite na rešetku dok se ne stvrdne glazura


    *ako nemate rešetku za kolače, poslužite se onom iz pećnice


    * najbolje je raditi na večer kako bi se glazura sušila preko noći bez opasnosti da vam prutići smetaju na radnom prostoru ili da će poprimiti mirise i arome ostalog kuhanja


    * složite u limene kutije i držite na sobnoj temperaturi ili u frižideru


    * može stajati do 14 dana i duže (ali vjerojatno neće ;))



    Uživajte i dobar tek!
    - 13:59 - Ispeklo pa reklo (5) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>