< | studeni, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Čokoladna čarolija
- 11:03 -
Ispeklo pa reklo (10) -
Tisak -
# -
On/Off
Bez obzira na popriličan broj što kupljenih što nasljeđenih kuharica, kad god u nekom časopisu vidim zgodan recept ili zanimljiv, istrgnem ga i pospremim. Tako se dogodi da neki recept leži pospremljen i zaboravljen ili iz ovog ili onog razloga, neisproban godinama. A onda dođe trenutak kad se odvažim probati to nešto što sam godinama odgađala. Konkretno ovo otkriće je čekalo barem 5 ili 6 (a možda i više) godina, jer mi se učinilo skupo i jako komplicirano. Sada kad uglavnom čokoladu za kuhanje i kolače, a i hrpu ostalih namirnica, kupujem na veliko (uz ogromnu uštedu - kilu čokolade dobijete po cijeni od 30 deka one kupljene u "vašem" dućanu), jedina prepreka koja je ostala je bilo malo više uloženog truda, a to svakako ne bi smio biti izgovor za ništa, a kamoli za isprobati finu tortu ili kako sam je ja nazvala - šnite. Vjerujte mi, isplatilo se, prefino je i obavezno će to biti na mom stolu i ovih blagdana Recept koji sam našla pod originalnim je imenom "Zrinkina torta" pa možda neki od vas znaju za taj kolač Budući da Zrinku ne poznajem, a ovo je carstvo više vrsta čokolada i svega finoga što obično s čokoladom ide, uzela sam si slobodu preimenovati ovu čaroliju u "Čokoladna čarolija" ;) * Za one kojima se ne da ili ne vole peći kolače - ovaj se NE PEĆE! ;)) sastojci: - 75 g šećera (kristal) - 450 g čokolade za kuhanje - 125 g maslaca (ili margarina) - 100 g mljevenih badema - 100 g nasjeckanih prženih lješnjaka - 100 g nasjeckanih kandiranih trešanja (ili višanja) - 100 g nasjeckanih suhih marelica - 50 g nasjeckanog suhog manga (moj dodatak, nije u receptu) - 1 paketić kandirane narančine i limunove korice (oko 60- 75 g) - 175 g Petit Buerre keksa (ili sličnih) - 125 g nasjeckane mliječne čokolade - 2 jušne žlice ruma (moj dodatak, nije u receptu) za ukrašavanje: - 50 g mliječne čokolade * sve sastojke možete kupiti u bilo kojem većem marketu priprava: 1. sve sastojke koji se sjeckaju i melju pripremite - Lješnjake stavite na tavicu (bez ulja) pržite dok ljuskice ne počnu pucketati pa zamotajte u grubu krpu snažno protrljajte. Sada su mekani pa ćete ih lakše nasjeckati, a bez kožice i prženi imaju specifičnu aromu 2. Limeni kalup obložite masnim papirom ili aluminijskom folijom 3. Uspite šećer u 1,5 dcl vode i zagrijavajte dok se ne otopi (uzmite veliku posudu). Pustite vriti jednu minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu za kuhanje i maslac (margarin). Miješajte lagano dok se maslac i čokolada ne otope i pretvore u glatku kremu. 4. Umiješajte mljevene bademe 5. Izlijte tanak sloj čokoladno/bademaste mase na dno kalupa 6. U preostalu kremu umiješajte sjeckane lješnjake, višnje (trešnje), kandiranu koricu , marelice i ostalo suho voće po izboru 7. Sve dobro izmiješajte pa sad u već prohladnu masu dodajte sjeckanu mliječnu čokoladu i malo ruma 8. Preko prvog sloja čokoladne mase, složite red keksa (suhih!) pa preko keksi žlicom nanesite sloj kreme. Redajte kekse i kremu naizmjence dok ne potrošite svu čokoladnu kremu, koja je zadnji sloj (dakle završite s kremom, a ne s keksima ;)) 9. Ostavite u hladnjaku par sati (ili preko noći) 10. Izvrnite kolač na tanjur (ili prikladnu dugoljastu tacnu), uklonite masni papir ili foliju, ukrasite rasopljenom mliječnom čokoladom (možete je rastopiti na pari pa u tuljac i tako u krašavati, ja to smatram gubitkom vremena i razbacivanjem čokolade pa rastopim u posudi direktno na vatri i žličicom "cik-cakam" preko kolača) * do posluživanja (ili između) držite u frižideru (ili na hladnom) Uživajte, dobar tek! :) |