< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    25.10.2007., četvrtak
    Lađice od patliđana (ili punjeni patliđani)

    Ovo jelo svakako preporučujem spremati ljeti, najkasnije u rujnu,
    dok su patliđani mladi i mekani jer tada ne trebate soliti ni guliti.

    Ako ste pak nostalgični pa želite iskoristiti zadnje svježe povrće, patliđani su sad već gorkasti i žilavi pa lađice izdupite ranije, natrljajte solju i ostavite stajati dok vi napravite "filu".


    Isto tako koru uzdužno ogulte na par mjesta.
    Uz rub i po dnu, ipak malo ostavite, da se patliđani ne bi raspali pri pećenju.


    Nemojte ovo spremati u mikrovalnoj, probala sam, patliđani se pretvore u vodu, a fila bude tvrda...


    U pećnici, na 280 stupnjeva, dovoljno je pola sata...



    Za pripremu kompetnog jela treba vam 45 minuta, a za prilog poslužite smeđu rižu (samo skuhanu u slanoj vodi).



    za dvije osobe:

    - 1 veći patliđan ili 2 malena

    - 15 dag mljevenog mesa (za vegetarijanece može bez mesa)

    - čajna šalica sojinih ljuskica (prelivenih kipućom vodom da nabubre)

    - 1 crveni luk

    - malo soja sosa (po ukusu)

    - sol, papar (po ukusu)

    - ulje suncokretovo ili sojino

    - malo maslinovog ulja

    - parmezan

    --------------------------------------

    - šalica riže za prilog

    --------------------------------------



    1. Operite patliđan, bacite petiljku, prerežite na pola i izdubite lađice

    2. Izdubljene lađice natrljajte solju, ako su patliđani stari (dakle sada, ljeti ne trebate, nisu gorki!)

    3. Nasjeckajte luk i ubacite ga na tavicu (s poklopcem) gdje se već zagrijalo ulje (2/3 suncokretovog i 1/3 maslinovog ili samo maslinovo - po ukusu)

    4. kad se luk smekša i postane "staklen", ubacite soju, posolite i malo prodinstajte (pirjajte) poklopljeno.

    5. dodajte meso, dobro promiješajte, posolite, popaprite i poklopite te ostavite dinstati oko 5 minuta

    6. dodajte malo soja sosa, dobro promiješajte i maknite s vatre.

    7. ako ste bili izdašni sa soljenjem, isperite i posušite lađice pa punite nadjevom

    8. posipajte parmezanom i stavite peći u pećnicu na 280 stupnjeva

    9. nakon 25-30 minuta izvadite, posipajte s još malo parmezana ili ostavite odhladiti pa dodajte kiselo vrhnje

    10. prekrite folijom ili poklopcem vatrostalne posude nekih 10-ak minuta da se još bolje sjedine okusi i uz malo integralne riže, dobar tek!
    - 07:27 - Ispeklo pa reklo (2) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>