< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Koh od Lorne Dun
- 21:57 -
Ispeklo pa reklo (6) -
Tisak -
# -
On/Off
Kako ste već informirane ja sam se dočepala svog primjerka knjige koja je izdanje "Nolit" pa je po Vuku. E pa i koh i Lorna! Dakle koh nije griz kako je danas u jednom trenu nabačeno, nego poslastica koja mi je uz bok grizu, ali i šmarnu ili ti drobljencu. Koch ili kako bi se na hrvackom reklo: NABUJAK. Čar je u tome da se priprema u vatrostalnoj posudi u kojoj će biti i poslužen i to topao dok je još nabujao, jer hladan (ko fol) nije dobar... ja se i u hladnom utapam! U osnovnu smjesu ide mlijeko 1/4 litre 6 dkg šećera (pa nije presladak) vanilin šećer 5 dkg margarina 4 žutanjka snijeg od bjelanjaka 12 dkg brašna Prokuhati mlijeko, šećer i margarin, u to ukuhati brašno. Kad se lijepi za kuhaču, maknuti s vatre. U hladno umiješati žumanjke i na kraju snijeg. Posuda se namasti i pobrašni, ulije smjesa i peče na laganoj vatri (cca 180 C) nekih 3/4 sata. Služi se toplo! Da se bolje zažuti prije pečenja posuti šećerom u prahu! Ja sam u subotu kuhala za 4 odrasla i 2 djeteta bolonjez i tijesto, ona svrdla ili kako moji klinci vorle reći TONJKICE! Ostalo je pa nisam htjela da se baci i napravila sam koh od tijesta, mada osobno više volim od riže. Pa sam napipavala: 1/4 l mlijeka oko 15 dkg tjesta (ali skuhanog) 4 dkg šećera vanilin šećer korice limuna 6 dkg margarina 4 jaja Tijesto sam prokuhala u mlijeku. Izmiksala margarin, šećer i žutanjke. U to sam dodala ohlađeno tijesto i na kraju snijeg. Pekla sam nešto više od 1/2 sata u namaštenoj i pobrašnjenoj vatrostalnoj posudi na oko 180 C! Bilo je njami, pogotovo kad se prlije voćnim preljevom ili preljevom od čokolade! A u nedjelju ujutro sam se davila u njemu za doručak... mada je bio hladan! Inače postoje egzaktni recepti za koh od: griza, vrhnja, sira i riže... A za neke inačice možete i improvizirati! Npr. Od badema - dodate u osnovnu smjesu 12 dgk mljevenih badema od čokolade - 12 dkg ribane čokolade od kave - dodati 2 jaja više, po 2 dkg margarina i šećera više i 1/4 l jake crne kave od voća - u gotovu smjesu dodati 1/2 do 3/4 kg voća! DOBAR VAM TEK! Vaša Lorna |