je jelo koje dolazi iz susjedne nam države Be i Ha. Kako ne bi pomislili da sam za isto čula tek udajom u familiju u koju sam se udala, reći ću vam da je Kvrguša zaprav iz onog Be dijela .
Ovo jelo sadrži meso, u zemlji ćevapa teško je ostati ravnodušan na isto, i to pileće.
Za Kvrgušu vam je potrebno;
- 2 jaja
- brašno
- mlijeko
- sol
- komadi pilećeg mesa
- margarin
- kiselo vrhnje
Od jaja, brašna, mlijeka i soli napravite tijesto - tijesto ne smije biti pregusto, tek za nijansu do dvije gušće od tijesta za palačinke, no opet se mora lako izlijevati. Pregusto tijesto znači i pretvrdu Kvrgušu.
Protvanj, onaj okrugli za burek, namastite margarinom, potom u njega izlijte tijesto.
U tijesto posložite predhodno nasoljene komade pilećeg mesa. Na svaki komad stavite i pola male žličice margarina (može i cijelu ako ne zbrajate kalorije).
U pećnici pecite oko sat vremena na 200 stupnjeva.
Kad se Kvrguša pozlati odozgora, a vilica zabodena u tijesto ostane suha - Kvrguša je gotova,
točnije, malo fali da bude. Kako bi dobila okus koji ju čini posebnom, potrebno ju je premazati kiselim vrhnjem i zapeči u pećnici još koju minutu.
Ako vrhnje ne volite, može i bez njega, no vrhnje malo omekša površinu tijesta i daje mu jednu kiselu notu što u kombinaciji s ostalim okusima daje rezultat vrijedan kušanja!
Dobar tek vam želim!
Mo'šmislit
|