rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    29.09.2007., subota
    Povrće i tofu u woku

    Kako sam vegetarijanka, nadam se da nitko ne očekuje kako ću postati recepte s mesom.
    Meat is murder!
    Evo, rekla sam, spasila dušu svoju i više to neću govoriti.

    Osim što sam vegetarijanka, jako volim jesti i volim jesti fino, tako da sam nakon odluke da posve izbacim meso iz prehrane unatoč nedostatku sastojaka iz raznoraznih razloga bila primorana sama osmisliti dosta recepata za vegetarijance koji su istovremeno i ukusni i hranjivi. Danas već postoje razne kuharice za vegetarijance pa ih i sama imam nekoliko ali u njima ima sastojaka koje je kod nas, čak i u Zagrebu, jako teško nabaviti a ako ih ima onda su jako skupi.

    Jedan od meni najdražih recepata i jedno je od prvih jela koja poslužujem i mesožderima u mome domu je povrće i tofu iz woka.

    Ako wok nemate, a znam pouzdano da ga dosta naših kućanstava nema, nabavite ga, višestruko će vam se isplatiti. Nabaviti ga možete u većini supermarketa po cijenama od 70 do 400 kuna, ovisno o količini popratnih dijelova te kvaliteti metala od kojega je pravljen. Izbjegavaju wokove obložene teflonom (ne sjećam se zašto, ali zapamtila sam da ne valjaju).

    Kao što vjerojatno već i znate, wok je idealan za pripremu povrća: ono se u woku prži na visokoj temperaturi, ali relativno kratko, pa ostaje ukusno i hrskavo, puno vitamina.

    Ovaj moj recept idealan je za improvizaciju sa najrazličitijim vrstama povrća, obično s onim što imate u frižideru uz eventualnu kupovinu još nečega.
    Pazite da povrće koje raste ispod zemlje pržite duže od onoga koje raste iznad zemlje!
    Isto tako, uvažite savjet iz makrobiotičke kuhinja kako je sve povrće najbolje rezati na trakice ane na kolutiće kako je uvriježeno, jer se na taj način ne prekida tijek energije unutar povrća i povrće ostaje ukusnije i ne gubi na kvaliteti. Znam da to zvuči bedasto i ni sama nisam sigurna jesam li dobro pojasnila ali dobar savjet koji usto ne košta puno vremena ni živaca uistinu nije naodmet.

    Napisat ću vam recept onako kako danas pravim ovo jelo, ali imajte na umu da se i odabir i količina sastojaka mijenja ovisno o tome što mogu nabaviti odnosno o onome što već imam u hladnjaku i bojim se da bi se moglo pokvariti, ali tako rade sve prave domaćice, zar ne?!


    Sastojci:

    6 žličica ulja (maslinovog ili Omegol)
    350 g poriluka
    1 mrkva
    2 (mlada) luka
    250 g tofua (meni je najukiusniji dimljeni, a s time se slažu i mesožderi)
    250 g šampinjona (ili recimo 4 shitake gljive)
    100 g baby kukuruza (ili limenka običnog slatkog kukuruza)
    1 svježa rog paprika i 1 babura paprika
    3 tikvice manje
    1 žličica mljevene crvene paprike
    4 žlice sojinog umaka (preferiram shoyu ali može i neki drugi)
    1 žličica šećera
    30 ml sherrya
    75 g indijskih oraščića ili kikirikija
    300 g riže (najukusnija mi je smeđa riža)

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Priprema:
    Na vruće ulje dodajemo očišćen i narezan poriluk, mrkvu očišćenu i narezanu na trakice, na kolutiće narezan bijeli dio mladog luka ili stari crveni luk, na trakice narezane gljive, sol, baby kukuruz, te očišćenu i na kockice narezanu svježu crvenu i žutu papriku. Uz često miješanje, dovoljno je 15-20 minuta kuhanja. Nakon toga smanjimo vatru na pola, sve zajedno polijemo sherryem i začinimo šećerom i mljevenom crvenom paprikom. Dodajemo tikvice narezane na trakice i tofu narezan na kockice. Tako ostavimo da krčka još 5 min i pred kraj dodajemo zeleni dio mladog luka narezanog na kolutiće, indijske oraščiće ili kikiriki i umak od soje. Još jednom sve izmiješamo, poklopimo i ostavimo da stoji nekih 10 min da se svi sokovi spuste i okusi prožmu. Poslužujemo uz kuhanu rižu.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Nadam se da vam vegetarijanski recepti u mojoj prezentaciji neće biti odbojni i da ćete si dati truda i pokušati nešto od ovoga i pripremiti. Vjerujte, nećete požaliti.

    U slast!

    Tedica Kuharica
    - 15:41 - Ispeklo pa reklo (8) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>