rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    24.09.2007., ponedjeljak
    Lažna gužvara

    Sve je počelo gotovo svakodnevnim čavrljanjem grupice divnih mladih žene i moje malenkosti.

    Kako to među ženama biva, nakon reda tračanja i reda smijanja ide red ozbiljnih pitanja.

    Ponekad, sigurna sam, onima koji dolaze na gotova izgledaju prozaično i banalno.
    Nama su, pak svakodnevna briga, tema za razgovor, a opet i višestruki izvor radosti.

    i žalosti ponekad... kad nismo dovoljno hvaljene i cijenjene ili kad nekome nije fino ono što smo skuhale.

    Opet, ako je prefino pa neželjene rezultate nađemo na bedrima, hm... blago rečeno nismo ni tada previše sretne.


    Uglavnom, čavrljajući tako, gotovo svakodnevno se pojavi pitanje (nekad dilema, a nekada vapaj):

    -što ćete danas kuhati?
    -na koji još način mogu spremiti ovo ili ono povrće?

    Ne znam da li je to zato jer imam najviše odigranih kulinarskih utakmica u nogama ili zato što volim kuhati, ali dvije drage blogerice istovremeno su viknule: "A što ti ne bi otvorila blog s receptima?"

    Pa je onda jedna od njih dodala: "Ako neka od nas skuha nešto stvarno jako fino, smijemo li i mi dodati svoj recept?"

    I kako je žabu teško natjerati u vodu, tako je i mene "teško" natjerati da dijelim s vama recepte!
    Uostalom probajte njima dvjema reći "ne"! ;))

    Ime je bilo puno veći problem, jer ona zgodna su bila zauzeta, logično.
    Neka posebno simpatična nažalost nisu dolazila u obzir iz subjektivnih razloga pa je, eto, prošlo ovo jednostavno zato jer sam ovaj recept nedavno nekome slala pa je bio više manje spreman.

    A uz spreman prvi post i prvi recept, logično je onda i ime baš tog jela.


    Pripremite se na razna jela, i mesna vegetarijanska i makrobiotička, "pripremljiva" u mikrovalnoj i u običnoj pećnici, a oko blagdana će biti i kolača i delicija.

    No ono što mene svakodnevno vodi u pripremi ručka i zapravo mi je najveći izazov je napraviti ukusan, hranjiv uravnotežen obrok, za što manje vremena i što manje novaca.
    I uspijeva mi!

    Doduše, priznajem poraz, tu i tamo kapituliram pred muškim ukućanima i moram dodati nešto mesno...
    Daleko od toga da meni meso nije drago, samo meni je dozvoljeno meso radi arome, a radi komada mesine.

    Pustimo ipak sad teoretiziranje i bacimo se na praksu!

    Za početak, nešto brzo, zasitno, jeftino, jako fino i ne baš dijetalno, ali bez mesa...



    LAŽNA GUŽVARA

    6 - 7 debljih kora za savijaču (ili tanjih, nije baš bitno; kakve imate doma ili na kakve naiđete u dućanu)
    2 jaja
    2 jogurta (u čašici ili 3- 4 dl tekućeg)
    1 kiselo vrhnje (u čašici, nikako ne ono za kuhanje jer je pre rijetko)
    1/2 čašice ulja
    1 i 1/2 čašica mineralne (upotrijebite čašice od jogurta kao mjeru)
    prstohvat soli
    na vrh kavene žličice šećera

    Ja ovo jelo slažem u vatrostalnoj posudi i pečem u mikrovalnoj pećnici.
    No, možete raditi i u limu (tepsiji, protvajnu, brotvanu) i peći u normalnoj pećnici, bit će vam još hrskavije i sličnije bureku od sira.


    1. pripremite namirnice i posudu

    2. sve namirnice ubacite u zdjelu:

    3. dobro promućkate:
    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    4. sada uzimate jedan po jedan list tijesta, lagano ga zgužvate u ruci, umočite u smjesu i slažete u posudu:


    5. tako umačete sve listove (njih 6 ako je za dvoje ili kao predjelo, a cijeli paket ako vas je više) i preostalom smjesom prelijete "složenac":


    6. poklopite i ubacite u mikrovalnu na 600, 25 minuta, u normalnoj pećnici s ventilatorom isto 25 minuta na 250 stupnjeva a bez ventilatora oko 40 minuta, ali oslonite se na ono što vidite - kad se zakori, zarumeni, zazlati, gotovo je!

    Ako radite u poklopljenoj posudi, dobro je zapeći još 5 minuta bez poklopca.


    Izvadite, razrežete, poslužite, papate!


    Dobar tek!


    Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo za veće društvo (sve pripremite pa kad društvo stigne samo uključite mikrovalnu) ili za ručak za dvije osobe.

    Poslužite odmah po pečenju, još toplo, jer se kasnije malo splasne i nije više tako hrskavo.

    Ipak i hladno je fino ;)


    p.s. cijena za dvije osobe (ne računajući struju i trud) oko 30 kuna thumbup !
    - 11:22 - Ispeklo pa reklo (9) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>